Йордан Сечков: 0888 80 17 16; 0887 224 717 M@ILS - I.SECHKOV@ABV.BG; SECHKOV@SECHKOV.COM


Начална    Груб строеж    Инсталации    Измазване и дограма   Гипсокартон   Покрив                Топлоизолация   Узаконяване   Акт 14-15-16     Довършителни работи    Галерия със снимки              Ценоразпис   Изготвяне на оферта   Ремонт на баня   За контакти   Ние в

 

 

 

След грубия строеж се правят скритите части на инсталациите - ВИК, ЕЛ и ОВ.

Най-честият проблем и при електро и при ВиК инсталациите е, че майсторите си пестят труда да ги вкопават максимално, при което се налага да се довкопават при мазане. Не ползвайте услуги на майстори, които не могат да Ви дават гаранция. Подсигурете се със сериозна строителна фирма.

Ще добавим и някои правила, които майсторите обикновено спазват, но не е зле да ги съблюдавате:
и двата вида инсталации се прекарват максимално близко до проекта, всички завои са чрез прав ъгъл, за да може при необходимост да се намерят лесно, както и при забиване на пирон или дюбел винаги да се знае дали отдолу няма примерно някоя полиетиленова тръба от която да избие гореща вода.
Всички инсталации се укрепват добре, евентуално се замазват, за да не се изместват при последващи операции
Ел. кабели може както да се вкопават, така и да се промушват през кухи тухли. Добре е да се оставя резерва накрая на кабелите, примерно по две педи, а не по 15 см - кабелите лесно се режат но трудно се наставят.
ВИК тръбите да се покрият с изолации максимално добре, както и да имат място за лагеруване при топлинни разширения, които са значителни при пластмасовите тръби от които ще ви е най-вероятно по-голямата част от инсталацията. Проверете и точно по проект ли са изведени изходите за батерии - не бихте желали след поставяне на плочки да видите, че батерията над ваната е 10 см в страни от центъра й. Душ кабините също често подвеждат - мястото на батерията при тях не е от особено значение, но размерът на самата кабина изглежда по-малък от в действителност - затова, мерете.
И двата вида инсталации трябва да се изпитат преди да се платят и да се започне мазане.
Цената за поставяне на ел.инсталация е около 6 лв. на точка (10 лв ако ви поставят и контактите), а за ВиК е за цялостната инсталация, въпреки че и там някои смятат точки и линейни метри.

Преди дори да се пазарите, се разходете с проектите за инсталации из къщата, може с приятели и обсъдете всякакви евентуални желани от вас изменения. Помъчете се да избегнете ситуации, като когато е измазан латекса "тук трябваше да има контакт, а тази лампа да е там", или при поставени плочки "мивката я исках там" или "този радиатор е ненужен тук"

Материалите и за двата вида инсталации си закупете от магазините на едро. Особено качество за скритите части, като кабели и тръби не е необходимо да се следи, и все пак и там бъдете внимателни - незнайно как и откъде, например някои магазини се снабдяват с ПВЦ тръби и колена, които са на места с дебелина на вестник и може да да ги смачкате с два пръста.

Много цени и качества ще Ви се наложи да сравнявате при завършване на инсталациите. В повечето случаи, най-евтиното изобщо не върши това за което се продава. Например, повечето продавани китайски бушони по 2 лв. изобщо не сработват. Купете си бушони от 5-6 лв. на Shneider. Ако си купите 3 ел.ключа по 2 лв. на завода в Исперих и само един от тях работи и то при 5-6 опита да се запали лампа - не се учудвайте. В магазина даже си имат аргумент - "за толкова пари толкова". Не е необходимо да давате по 30 лв за ключ, но може да си купите примерно хубави ключове и контакти на едро от фирма Ехнатон, пак на Shneider, по около 3 лв. Ако се подлъжете също да купувате "италиански" канелки за студена вода по 3 лв, или китайски батерии по 10 лв., налягането в тях, дори и само при 3 атмосфери, ще ги пръсне бързо. По добре си платете по 10 лв. за канелка и 60 лв. за батерия от "Видима", при които металът не се пести и които няма да ви създават проблеми с години.

Благодарение на:

http://estroi.bghot.com/grubo.ph

 

 

 

 Начална : Груб строеж : Инсталации : Измазване и дограма : Гипсокартон : Покрив : Топлоизолация

: Узаконяване : Акт 14-15-16 : Довършителни работи : Видео галерия : Галерия със снимки от обекти : За контакти