Йордан Сечков: 0888 80 17 16; 0887 224 717 ; M@ILS - I.SECHKOV@ABV.BG; SECHKOV@SECHKOV.COM


Начална    Груб строеж    Инсталации    Измазване и дограма   Гипсокартон   Покрив                Топлоизолация   Узаконяване   Акт 14-15-16     Довършителни работи    Галерия със снимки              Ценоразпис   Изготвяне на оферта   Ремонт на баня   За контакти   Ние в

 

 

Практикува се поставянето на дограма, вътрешното и външното измазване да са във всякакъв ред, но ако държите накрая всичко да изглежда максимално право, редът е: вътрешно измазване, дограма и външно. За външното измазване е желателно слънцето на не е много силно (юли и август).

За вътрешна мазилка е важно да намерите хубава гасена вар, забъркана със ситен пясък и достатъчно вар. Най-известната фирма за вар Тамара, на Хладилника в София, забърква вътре и пластификатори. С мазачи е пълно на пазара, но с добри мазачи - не. Ако видите, че мазачът не прави "майки" на стените,пода и "пилета" на тавана и с много малки изключения мазилка от тавана или стената пада, го освободете веднага. Стените е желателно да се "фиросват", а падналата мазилка на земята да се събира и използва отново. Резултатът трябва да са здрави и прави стени и тавани, които се проверяват с алуминиев мастар, който се завърта на всички посоки и под който не трябва да има значими видими луфтове. Цената е около 8 до 9 лв на м2.

За външната мазилка изборът на материали е по-сложен. Квадрата излиза около 35-40лв, като повече от половината е за материали. Възможно е да се направи "на лапи" - изолацията се закрепва за стената на топки, или "на гребен" - стената се измазва да се изравни и изолацията се залепва по мазилката с лепило на ресни. Вторият начин е по-скъп, но е по-здраво, а и се изисква по-малко скъпо лепило за сметка на евтина вар. За самата изолация изберете между експандиран полистерол EPS с плътност поне 18кг/м3 и екструдирания XPS, който е същият материал, но е два пъти по-плътен и тежък. Може да забележите че цените на изолацията са на тегло, въпреки че никъде няма да го видите явно в цената. EPS изолациите освен че са по-евтини и "дишат", като през тях може да преминава застоялата влага по стените. За всеки материал в строителството е важно да е дишащ - да не пропуска вода отвън, но да пропуска пари от влага отвътре. Мрежата трябва да е поне 120 грама на м2. Лепилото трябва да е специално за да залепва добре по гладката изолация и да е мразоустойчиво. То е до два пъти по-скъпо от обикновеното лепило за плочки (теракол) и ще забележите в него ситни косъмчета за армировка. Доброто лепило не би се напукало навън с години, дори и без мазилка върху него. Ако изберете минералната мазилка на завода в Елин Пелин - Денел или друга българска излиза само около 4лв/м2 , но цветовете и имат проблем, а и мазилката не е така здрава като съвремените силиконови и силикатни мазилки. Тяхната цена обаче отива над 10лв/м2.

Разбира се, при избор на по-съвремени материали като Итонг, гипскартон и други може да дадете повече пари за материали и спестите от труд, избягвайки някои от горните операции. Замислете се обаче, че на запад много от тези материали са по-популярни поради високата цена на труд там, а не поради по-добрите им качества.

За външна дограма, почти сигурно се ориентирайте към PVC. Качествената алуминиева дограма, която и на вид е по-подходяща за офис от колкото за къща, трябва да има слой за прекъсване на термомостовете, което я прави доста по-скъпа. Дървената дограма е по-евтина, но и най-качествената такава изолира два пъти по-зле от средно качествената PVC дограма. Подръжката и също е несъизмеримо по-скъпа. Предлаганите на пазара "немски" дограми, повечето от заводи в Румъния и Полша, са с добро качество - изберете тях или наше производство, пред дограми от Турция зад които ако си сложите ръката зимата ще чувствате течение. Не е необходимо дограмата да е с много камери, много скъп обков и т.н. Оптимално е, изолацията на самата дограма да е малко над тази на стъклопакета, която далеч не е 100%. Преценето го интуитивно, но ако ви се смята, може да изровите и цифрите за всеки стъклопакет и дограма, измервани с коефициент, който показва колко топлина пропуска 1м2 повърхност от материала. Тъй като офертите за цена се дават само на място и никоя фирма няма да ви каже как изчислява цените си, извикайте една фирма за оферта и с получената оферта и скица потърсете по-добри.

Вътрешната дограма е може би по-голям проблем, тъй като за разлика от външната, където ще се объркате от безбройните предложения, ще се натъкнете на дефицит. Това може да надуе много цената, ако отхвърляте задачата на части. Ориентирайте се към цялостен договор за направа, боядисване и монтаж на вътрешните врати. Цените за съвременна врата от МДФ с лаково покритие започват от 250лв. нагоре, което може да ви се стори доста пари, но по-добре ги дайте наведнъж и монтирайте боядисаните врати върху вече измазани и изправени стени.

http://estroi.bghot.com/finishing.php

 

 

 Начална : Груб строеж : Инсталации : Измазване и дограма : Гипсокартон : Покрив : Топлоизолация

: Узаконяване : Акт 14-15-16 : Довършителни работи : Видео галерия : Галерия със снимки от обекти : За контакти